Pearl Jam – Riot Act (2002)

Helyllerockarna Pearl Jams rykte har tagit en del stryk på det senaste, efter att bandets advokater fick för sig att gå till oprovocerat angrepp på ett brittiskt Pearl Jam-coverband som i flera år turnerat under namnet ”Pearl Jamm”. Britterna hotades med att dras in i en rättsprocess om de inte per omgående bytte namnet på sitt band, som man menade var för likt originalet. Britterna gjorde vad de blev tillsagda, och ”Pearl Jamm” går nu mera, inte helt utan ironi, under namnet ”Legal Jam”. Men egentligen får väl britterna sägas vara de enda vinnarna i den här sörjan. För Pearl Jam har det bara inneburit dålig PR, men för Legal Jam har det inneburit massvis med gratis publicitet och – kan man anta – ordentligt många fler människor till deras spelningar framöver.

Riot Act var Pearl Jams sjunde album. Skivan speglar ett band skakat av såväl personliga tragedier som av aktuella politiska händelser. Två år tidigare hade Pearl Jam varit en av huvudakterna på Roskildefestivalen. Under bandets uppträdande uppstod sådant kaos framför scenen att nio människor omkom i trängseln. Händelsen tog bandmedlemmarna hårt. Flera av låtarna på Riot Act har kopplingar till den tragiska händelsen. ”I Am Mine” lär ha skrivits av Eddie Vedder på ett hotellrum bara timmarna före den ödesdigra konserten. I texten till ”Love Boat Captain” tillägnas de avlidna fansen en tanke. En annan sida av Riot Act gör upp med Bush-regimen och det då pågående kriget i Afghanistan: ”Vi som land behöver förstå varför vi är involverade i ett krig i mellanöstern”, sa Vedder i samband med att albumet släpptes; ”Den här ihåliga patriotismen skrämmer mig”.

Bästa spår: 06. I Am Mine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s