Lou Reed – Rock N’ Roll Animal (1974)

Mott The Hooples All The Young Dudes innehåller en ganska trött men elektrifierad version av Velvet Undergrounds ”Sweet Jane”. På Lou Reeds livealbum Rock N’ Roll Animal som han släppte två år senare visade Reed hur slipstenen ska dras. Hans ”Sweet Jane” börjar med ett gôtt gitarrsolo som i ett lugnt och behärskat tempo leder oss in i det där enkla men geniala riffet (ett av tidernas bästa väl?) som nästan blir arenarocksmässigt när det får trycket av en distad gitarr i ryggen. Rock N’ Roll Animal var en skiva som fanns i min fars gamla vinylsamling. När han spelade den för mig för första gången någon kväll för många år sedan drog han upp volymen på max och förklarade att ”Lou Reed ska man lyssna på högt”. Det höll inte min mor med om. Hon kom stormandes in ifrån sovrummet med mord i blicken redan innan Lou Reed hade hunnit öppna käften.

Lou Reed spelade in det som skulle komma att släppas som Rock N’ Roll Animal i New York den 21:e december 1973. Fyra av de fem låtarna hade han tidigare släppt med Velvet Underground. Den sista; ”Lady Day”, kom ifrån hans då ganska nyligen släppta soloplatta Berlin. Den rockiga live-versionen på Rock N’ Roll Animal skiljer sig dock en hel del ifrån den mer återhållsamma och deppigare studioversionen. Lou Reed frontade ett nytt och mycket kompetent band vid tidpunkten. De två gitarristerna skulle senare komma att spela i Alice Coopers band. Reed själv hade en lyckad skiva i Sally Can’t Dance framför sig innan han fullständigt skulle tappa det med 1975 års Metal Machine Music. Men det är en annan historia.

Bästa spår: 01. Intro / Sweet Jane

2 reaktioner till “Lou Reed – Rock N’ Roll Animal (1974)

  1. Hej! Jag försöker lämna kommentar på Higwaymannen men det går inte… så jag provar det här då: Jag var på en fest med lillebror där han plockar upp en av sina guror och lirar https://youtu.be/nThFnP_ALSQ
    Ibland brukar han be mig ta med munspelet.., men inte denna kväll. Annars kör dom fyra som sjunger turas om i verserna när dom spelar upp denna låt i gruppen på festivaler. Jag har en film bla från Torsby Countryfestivalen på You Tuve också i deras version just av denna låt jag gillar.

    Gillad av 2 personer

    1. Hej! Märkligt att det inte gick att kommentera… Men hur som helst… Kul att se! Man ser ju helt klart fram emot att faktiskt kunna gå på festivaler och konserter igen. Torsby countryfestival har jag aldrig varit på. Den verkar dock inte arrangeras längre vad jag förstår(?). Lite synd. Verkade ju fräckt med saloon och allt. 😀

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s