Dire Straits – Making Movies (1980)

Dire Straits blev aldrig bättre än på sitt tredje album. Dire Straits spelade in Making Movies i New York sommaren 1980 tillsammans med Bruce Springsteens producent Jimmy Iovine. Mark Knopfler hade imponerats av arbetet som Iovine hade gjort på Patti Smiths ”Because The Night” (som Smith hade skrivit tillsammans med Springsteen). När han anlitade Iovines tjänster fick han E-Street-Bands keyboardist Roy Bittan på köpet. Bittan hade arbetat med Iovine tidigare både på Born To Run och Darkness On The Edge Of Town.

Making Movies är den sista Dire Straits-plattan till vilken Mark Knopflers brorsa David bidrog. Eller i alla fall nästan. Efter att David Knopfler lämnade bandet i augusti strax innan skivan var klar valde Mark Knopfler att själv spela in alla brorsans gitarrpartier på nytt. De två bröderna har inte pratat med varandra sedan dess, och David Knopfler har på uppkommen fråga refererat till sin tid i Dire Straits som något som han inte hyser några känslor till över huvud taget: ”Det är som ett sedan länge glömt ex som man har gått vidare ifrån”, menade han.

Albumets stora hit var singeln ”Romeo And Juliet”. Mark Knopfler inspirerades till låten av den havererade kärleksaffären med den amerikanska sångerskan Holly Vincent. Texten kan tolkas som att låtens ”Juliet” överger sin ”Romeo” efter att hon har blivit rik och berömd. Knopfler var bitter efter uppbrottet med Holly Vincent och insinuerade upprepade gånger att hon bara använt honom för att främja sin egen karriär.

Bästa spår: 02. Romeo And Juliet

En reaktion till “Dire Straits – Making Movies (1980)

  1. Det där är en skiva jag har, men har bara fastnat för några spår. Romeo och Juliet är låt jag aldrig ens förknippat med Knopfler… kanske för att den är tragisk då.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s