Radiohead – Pablo Honey (1993)

Radioheads första album är oförtjänt underskattat. Kanske för att det är ett förhållandevis konventionellt rockalbum, och vi har att göra med ett band som mer eller mindre har gjort sig ett namn på att vara okonventionella och utmanande. Men det spelar ju säkert in att bandmedlemmarna själva också har talat i tämligen negativa ordalag om Pablo Honey. Skivans stora singel ”Creep” har Radiohead knappt velat ta i med tång efter det att den blev en mainstreamhit. Sedan millennieskiftet kan man räkna gångerna som bandet har framfört låten live på ena handens fingrar. Det är lite synd kan jag tycka, för egentligen är det ju en jäkligt bra låt. Fast å andra sidan var den inte ens från början särskilt högt skattad hos bandmedlemmarna själva. Sångaren Thom Yorke kände sig aldrig nöjd med texten. Och det där skeva distade ackordet precis innan refrängen kuppade gitarristen Jonny Greenwood in med avsikt att förstöra låten, eftersom han inte alls gillade den. Utfallet blev som bekant det motsatta.

Något lika catchigt som ”Creep” har Radiohead inte gjort efter Pablo Honey. Och det var väl knappt att de gjorde det till Pablo Honey heller egentligen. Albert Hammond och Mike Hazlewood står nämligen med som medförfattare till låten, eftersom ackordföljden är identisk med ”The Air That I Breathe” som Hammond släppte 1972. När ”Creep” började spelas på radion stämdes Radiohead av Rondor Music, som ägde rättigheterna till Hammonds låt. Det var bara för Radiohead att krypa till korset och lägga till Hammonds och Hazlewoods namn i konvolutet.

Bästa spår: 02. Creep

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s