Elvis Presley – Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas (1971)

Som ni förstår har jag mer eller mindre badat i julmusik under den senaste månaden. Det framgår till viss del av de skivor som jag har skrivit om här på bloggen, men ni ska veta att de utgör ändå bara en bråkdel av alla julplattor som jag har svalt ner i jakten på det rätta soundtracket till tomtens entré senare ikväll.

Man kan fråga sig huruvida det är sunt att plåga själen med så pass mycket julmusik under en och samma månad. Svaret på den frågan är förstås nej. Men den mer intressanta frågan lyder förstås:

Vilka kloka insikter har den här intensiva julmusiksperioden berikat mig med?

Jo, det ska jag berätta för er: Jag har kommit fram till att vem som helst kan inte göra ett bra julalbum. Även om man skulle råka vara en fantastisk artist i övrigt innebär inte det per automatik att julmusiksgenren ligger som ett öppet och oskyddat fält att erövra. Följande tre kriterier måste uppfyllas om man ska skapa ett riktigt bra julalbum:

  1. En stark baritonröst

Jag vet inte om det har att göra med man föreställer sig jultomtens röst som ganska basig av sig. Den klassiska Disney-tomten skrockar ju ”ho ho ho” med stark stämma och slår sig för magen. Men jag har insett att många av de klassiska jullåtarna tenderar att falla ganska platt om de framförs utan en ordentlig bariton. För att få den rätta julkänslan vill man liksom känna hur hela vardagsrummet vibrerar under första stofen av ”White Christmas”.

2. Traditionella arrangemang

Man får inte glömma att julen trots allt är en tradition. En ganska gammal sådan dessutom, om jag inte är helt ute och cyklar. Det funkar liksom bara inte att försöka hotta upp dessa mossiga låtar med något rap-parti eller något häftigt beat. Lyssna t.ex. på Whitney Houstons ytterst ansträngda RnB-version på ”Little Drummer Boy”. Det går emot hela låtens DNA att hitta på något sådant.

3. Igenkännbarhet

Detta tangerar lite punkt 2, men inte riktigt. När man lyssnar på julmusik vill man inte behöva tänka för mycket. Man har ju som ni vet fullt upp med annat: Det är klappar att öppna, nötter att knäcka, gröt att äta och julgrogg att dricka. Då passar det sig ganska bra att låtarna som spelas i bakgrunden är sådana som man känner igen, så att man slipper fundera över den saken också. Visst är det skoj med egenskrivna jullåtar. Men gör man ett julalbum måste man se till att det åtminstone till hälften är fyllt med de klassiska låtarna. Annars kan man lika gärna strunta i det.

Elvis Presley levde och verkade helt i enlighet med de tre budorden ovan. De två julalbum som han hann spela in under sin karriär utgör båda viktiga grundpelare inom genren. Hans första som kom 1957 är kanske det mer kommersiellt gångbara av de två, men Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas ifrån 1971 bjuder även det på finstämd och trevlig julstämning. Det är den skivan som kommer att stå på hemma hos oss idag.

Önskar er alla en riktigt GOD JUL!

Bästa spår: 03. On A Snowy Christmas Night

2 reaktioner till “Elvis Presley – Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas (1971)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s