Yes – 90125 (1983)

Många av de bästa idéerna kommer man på när man sitter på toaletten. Trevor Rabin kan säkert relatera till detta. Det var någon gång 1979, tre år innan han började spela ihop med medlemmarna i det då nedlagda progressiva rockbandet Yes, som han under ett längre toalettbesök kom på hiten ”Owner Of A Lonely Heart”. Han spelade in en demo på låten och lät den sedan samla damm på hyllan ett tag. Lustigt nog var det under ett annat av Rabins toalettbesök flera år senare som låten upptäcktes på nytt. Albumet 90125 var då nästan färdiginspelat, fast av bandet Cinema, inte av Yes. Cinema bestod av resterna av gamla Yes efter sångaren Jon Andersons avhopp 1980. Hans plats hade tagits av den nyrekryterade Trevor Rabin, som drev soundet i en helt annan riktning än vad Anderson hade gjort. Rabin och hans bandkamrater var själva ganska nöjda med vad de hade åstadkommit vid det laget, men skivbolaget menade att det saknades en hitsingel. Det var då som producenten Trevor Horn råkade höra Rabins demo av ”Owner Of A Lonely Heart” medan den senare satt på toaletten. Horn blev lyrisk över den hitpotential som han hörde i låten, men han fick tjata länge och väl innan bandet gick med på att spela in den. Bandmedlemmarna avskydde nämligen låten.

Trevor Rabin låg egentligen bakom det mesta på 90125, men på rollen som frontman för Cinema blev han snuvad på konfekten. I sista stund valde nämligen den förre Yes-sångaren Jon Anderson att återförenas med sina forna bandkamrater, vilket innebar att det som skulle ha varit Cinemas debutalbum i stället kom att bli Yes elfte studioalbum. Trevor Rabin fick fortfarande vara med på ett hörn, men nästan all sång spelades in av Anderson.

90125 låter ganska annorlunda ifrån Yes tidigare alster. Soundet är betydligt mer kommersiellt och skivan genererade också några hitsinglar. ”Owner Of A Lonely Heart” kom att bli bandets signaturlåt, och den enda av Yes låtar som har toppat Billboardlistan. 90125 har dock inte åldrats särskilt väl. Det fullständigt osar smaklöst 80-tal över denna produktion.

Bästa spår: 01. Owner Of A Lonely Heart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s