Oasis – Heathen Chemistry (2002)

Heathen Chemistry var Oasis sista hyfsade album, och något av en revansch efter magplasket Standing On The Shoulder Of Giants som hade släppts två år tidigare. Standing On The Shoulders Of Giants hade Noel Gallagher i princip spelat in helt själv efter det att originalmedlemmarna Bonehead (gitarr) och Guigsy (bas) hade hoppat av bandet i slutet av 90-talet. Till Heathen Chemistry hade ersättare rekryterats i form av gitarristen Gem Archer och basisten Andy Bell. Att det inte längre är frågan om Noels enmansshow framgår av soundet på Heathen Chemistry. Oasis låter helt enkelt som ett band igen, vilket kanske inte riktigt varit fallet med föregångaren. Något som även kännetecknar Heathen Chemistry är att andra bandmedlemmar än Noel för första gången tog för sig ordentligt i låtskriveriet: Sångaren Liam Gallagher stod för tre låtar, och Gem Archer och Andy Bell stod för en låt var. De starkaste bidragen kom dock fortfarande ifrån Noel: Både ”Little By Little” och ”Stop Crying Your Heart Out” hör till Noels bättre kompositioner under karriären.

Noels egen favorit ifrån inspelningarna var andraspåret ”Force Of Nature”, vilken han pushade för att släppa som förstasingel. Skivbolaget hade dock en annan åsikt och valde i stället det psykedeliska öppningsspåret ”The Hindu Times” – även det skriven av Noel – som ledsingel. Valet var antagligen rätt, för ”The Hindu Times” kom att bli Oasis sjätte listetta i Storbritannien. Låten drivs framåt av ett vanebildande gitarriff som är i princip identiskt med det i Stereophonics-låten ”Same Size Feet” som kom fyra år tidigare. Stereophonics frontman Kelly Jones påpekade riffstölden för Noel men brydde sig aldrig om att kräva någon ersättning för upphovsrättsintrånget: ”Jag har stulit en hel del ifrån honom också, så det går jämnt upp”, förklarade Jones för The Sun.

Bästa spår: 06. Little By Little

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s