The Flaming Lips – Christmas On Mars (2008)

Ett julalbum av det mindre ortodoxa slaget skapade det amerikanska indierockbandet The Flaming Lips med det psykedeliska verket Christmas On Mars. Albumet, som helt saknar sång, är egentligen ett soundtrack till filmen med samma namn. Frontmannen Wayne Coyne skrev, producerade och spelade själv en av huvudrollerna i filmen som handlar om det första julfirandet på en nyligen koloniserad planeten Mars. Flaming Lips trummis Steven Drotz spelar huvudrollen som den psykotiske Major Syrtis, som är den som introducerar julfirandet till den röda planeten. Wayne Coyne spelar en mystisk marsian som i brist på något bättre får tjänstgöra som planetens jultomte.

Christmas On Mars (alltså filmen) spelades till största del in hemma hos Wayne Coyne i hans hus i Oklahoma City, som höll på att renoveras under tiden. Bandet stoppade in 200 000 dollar från egen ficka i filmprojektet, som tog hela sju år att färdigställa – mest på grund av att en massa annat råkade komma i vägen. När bandet påbörjade arbetet med filmen 2001 var det ingen som räknade med att Yoshimi Battles The Pink Robots som de släppte året därpå skulle bli den dundersuccé som det blev. Om Christmas On Mars har Wayne Coyne sagt att det det hela började lite som en ursäkt för Flaming Lips att göra filmmusik. Filmen hittade de på först efteråt.

Bästa spår: 01. Once Beyond Hopelessness – Pt. 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s