John Denver – Back Home Again (1974)

John Denvers fina ”Annie’s Song” är en sån där låt som man ofta hör på bröllop. Min egen syster spelade den t.ex. när hon gifte sig för några år sedan. Denver skrev låten till sin hustru Annie Martell. Låten kom till honom när han satt i en skidlift i Aspen. Han och hustrun hade då haft det tufft ett tag, men under skidsemestern hade de funnit varandra på nytt och framtiden såg nu ljus ut igen. Upprymd av tron på den sanna kärleken skrev Denver ihop Annie’s Song på bara tio minuter. När han senare spelade upp den för sin producent Milton Okun förstörde Okun stämningen genom att informera Denver om att melodin var identisk med Tchaikovskys femte symfoni. Denver lommade då över till pianot, satt där i någon timme och kom tillbaka med en omgjord version i vilken bara de fem första tonerna återstod ifrån Tchaikovskys berömda komposition.

När man lyssnar till de varma textraderna i ”Annie’s Song” tänker man sig att John Denver och hans fru måste ha levt en oerhört harmonisk tillvaro tillsammans. John Denver var säkert en sån där make som hade med sig blombuketter hem både i tid och i otid och som aldrig glömde en bröllopsdag.

..Och det gjorde han kanske inte. Men när det 1982 var dags för skilsmässa hade Denver mycket svårt att tänka på Annie Martell i poetiska liknelser med nätter i skogen och berg om våren. Med mord i blicken och en motorsåg i högsta hugg dök han upp på hennes farstukvist. Efter att först nästan ha kvävt henne till döds trängde han sig in i hennes hem och sågade alla möbler i tu. Domaren hade ju trots allt sagt att deras egendomar skulle delas på hälften…

”Annie’s Song” finns med på Denvers åttonde studioalbum Back Home Again, som kom i juni 1974. Albumet är ett av Denvers mest framgångsrika, mycket tack vare just ”Annie’s Song”. En annan hit ifrån skivan var öppningsspåret ”Back Home Again”. För den fick han utmärkelsen ”Årets låt” på Country Music Awards i USA 1975. På samma gala förärades även Denver med utmärkelsen ”Årets entertainer”. Det kränkte uppläsaren Charlie Rich så pass att han brände upp nomineringskuvertet efter att han hade läst att Denver vunnit, som en markering emot Denvers ganska fjantiga helylleimage.

Bästa spår: 07. Annie’s Song

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s