John Lennon – Imagine (1971)

Är John Lennons ”Happy Xmas (War Is Over)” tidernas bästa jullåt? Om inte annat tycker jag definitivt att den hör hemma på julens topp-10. Det är svårt att tänka sig en jul-playlist med någon självaktning på vilken den inte skulle platsa. Låten skrev John Lennon på det hotellrum i New York där han och Yoko Ono bodde under en period 1971. Melodin lånas ganska friskt ifrån den traditionella brittiska visan ”Skewball”, som bl.a. Peter, Paul And Mary spelade in en version av 1963. ”Happy Xmas (War Is Over)” gavs ut som singel i USA lagom till julfirandet 1971, men fick inte mycket till gensvar den gången. Till julen därpå släpptes den dock även i Europa och blev då en stor hit i många länder.

”Happy Xmas (War Is Over)” förärades aldrig en plats på något av Lennons album, men inspirationen till den hämtade Lennon ifrån dundersuccén med titelspåret ”Imagine” på albumet som han släppte någon månad innan det att låten spelades in. Succén med ”Imagine” – som visade sig bli Lennons bäst säljande singel under hela sin karriär – fick honom att inse att ”ett politiskt budskap måste serveras med lite honung”. I ett öppet brev som Lennon skrev till Paul McCartney via musikmagasinet Melody Maker förklarade Lennon dräpande att ”Imagine” var en ”Working Class Hero med socker på för konservativa människor som du själv”. Utan att överdriva kan man kalla Lennons och McCartneys relation för tämligen frostig vid det här skedet. Kanske var det heller inte särskilt konstigt: Samarbetet som var The Beatles hade precis upplösts via ett domstolsutslag i en rättsprocess där de båda männens versioner av sanningen stod mycket långt ifrån varandra. John Lennons bitterhet gentemot sin forna bandkamrat tog sig uttryck i låten ”How Do You Sleep” på Imagine: ”The Only Thing You Did Was Yesterday” sjunger Lennon snäsigt i versen, och syftar då på den kända Beatles-balladen. I efterhand tonade Lennon ner dispyten med McCartney, och menade att låten egentligen skrevs mest på skoj.

Imagine släpptes i september 1971, och blev en stor framgång för John Lennon. Förutom att titelspåret blev en stor hit kom albumet att toppa albumlistorna både i USA och i Storbritannien. …Men kanske hade skivan blivit än mer framgångsrik om skivbolaget EMI hade fått sin vilja igenom? EMI ville nämligen släppa den superpoppiga sistalåten ”Oh Yoko!” som singel, men fick ett prompt ”nej” ifrån Lennon som tyckte att den helt enkelt var ”för poppig”.

Bästa spår: 01. Imagine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s