The Offspring – Smash (1994)

Utrymmet för variation är inte superstort inom det fält av enkelspårig treackords-trallpunk som The Offspring är verksamma inom. Bandet tände på alla cylindrar med andraplattan Smash. Här fanns både viljan, energin och låtarna. The Offspring skulle lyckas klämma ut låtidéer till ytterligare ett par tre hyfsade plattor efter denna, men därefter har bandet ägnat sig helt åt att återanvända de egna melodierna och riffen om och om igen. Men det kan ju vara trevligt att lyssna på ändå i och för sig.

Smash blev en lika stor som oväntad succé. The Offspring var vid tidpunkten signade till indie-bolaget Epitaph. Skivan spelades in på en mycket snålt tilltagen budget och utan någon tanke på att något av det som man spelade in skulle komma att spelas på radion senare. Trots att bandet hade funnits sedan mitten av 80-talet var bandmedlemmarna långt ifrån några heltidsmusiker. Basisten Noodles försörjde sig t.ex. fortfarande som skolvaktmästare. För att hålla nere kostnaderna för inspelningarna av Smash brukade bandmedlemmarna ringa studion lite då och då i hopp om att knipa eventuella tider som andra band hade bokat av, eftersom sådana tider var billigare. The Offsprings första skiva Ignition hade bara sålt i 15 000 exemplar, och varken skivbolaget eller bandmedlemmarna själva hade någon förhoppning om att Smash skulle prestera särskilt mycket bättre. Smash släpptes dock i ett mycket gynnsamt läge. Nirvana hade banat väg för alternativrocken några år tidigare och The Offsprings glimten-i-ögat-punkrock var en lättsam och naturlig uppföljare till den. Såväl ”Come Out And Play” som ”Self Esteem” blev stora hits ifrån Smash, och The Offspring fick ge sig ut på sin första världsturné.

För ”Come Out And Play” blev The Offspring anklagade för att ha plagierat det kaliforniska punkbandet Agent Oranges låt ”Bloodstains”. Robbie Fields, som äger rättigheterna till Agent Orange-låten, hävdar att den mellanöstern-klingande gitarrslingan i ”Come Out And Play” är tagen ifrån gitarrsolot i ”Bloodstains”. Offsprings sångare Dexter Holland har erkänt att Agent Orange har varit en stor inspirationskälla för bandet sound, men hela tiden nekat till plagiatanklagelserna. Robbie Fields har hittills inte valt att göra en rättsprocess av sina anklagelser. …Och kanske är det inte särskilt konstigt. Jag har själv lyssnat på båda låtarna och förstår faktiskt inte vad det är han menar som skulle vara så likt.

Bästa spår: 08. Self Esteem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s