Bachman-Turner Overdrive – Not Fragile (1974)

Detta är en av min fars favoritplattor från sin ungdom. Jag minns att han spelade mig LP:n efter någon wiskey för mycket någon kväll under mina egna tonår, antagligen i hopp om att även jag skulle gilla den. Jag blev kanske inte överdrivet imponerad, men hitsingeln ”You Ain’t Seen Nothing Yet” är ju svår att motstå. När man nu själv börjar närma sig 40-strecket och lagt sina mest tillgjorda pretentiösa drag bakom sig kan dock även jag se tjusningen i en portion skön okonstlad rock n’ roll med fläskiga riffs.

Kanadensiska Bachman-Turner Overdrive kände att de hade ett färdigt åtta låtar långt album i Not Fragile och lämnade över skivan till Mercury Records för slutgiltigt utlåtande. Materialet hamnade i händerna på Charley Fach, som var den som hade signat bandet till skivbolaget från första början. Fach gillade vad han hörde men tyckte att det saknades en radiosingel: ”Vi behöver en hit”, förklarade han för bandets frontman Randy Bachman, som då kom att tänka på en gammal låt som han hade skrivit mest på skoj och som han egentligen avskydde. ”You Ain’t Seen Nothing Yet” hade han skrivit för att retas med sin bror Gary, som hade problem med stamning (därav stammandet i refrängen). Charley Fach insåg direkt att här fanns den hit-potential som han efterlyste. Bachman ville egentligen inte ha med låten på albumet, men gav med sig på villkoret att han tilläts spela in sången på nytt – utan stammande: ”Jag försökte sjunga låten normalt”, berättade Bachman senare; ”men jag lät som Frank Sinatra. Det funkade helt enkelt inte”. ”You Ain’t Seen Nothing Yet” släpptes med originalsången intakt och blev snabbt oerhört populär. Bachman tyckte att det var ganska pinsamt att se sin plojlåt bli en jättehit världen över.

Med draghjälpen från ”You Ain’t Seen Nothing Yet” kom Not Fragile att bli Bachman-Turner Overdrives kommersiellt mest lyckade album, och det enda som nådde förstaplatsen i USA. Även andrasingeln ”Roll On Down The Highway” presterade hyfsat bra på listorna. Låten hade Turner och Bachman ursprungligen skrivit åt Ford Motor Company, som hade gett dem i uppdrag att tonsätta biljättens reklamfilmer. I slutändan valde dock Ford att inte använda låten, och Bachman-Turner Overdrive släppte den på Not Fragile i stället.

Bästa spår: 04. You Ain’t Seen Nothing Yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s