Belinda Carlisle – Heaven On Earth (1987)

Det var någonting bekant över öppningsspåret på Åströms nya. Någonting som jag först inte kunde sätta fingret på. …Men till sist slog det mig. ”Inbetweener” lånar melodin i versen lite halvt ifrån Belinda Carlisles megahit ”Heaven Is A Place On Earth”. Inte så mycket så att det blir ett plagiat förstås, men ändå tillräckligt för att man man ska känna igen sig en smula. Det får mig faktiskt att gilla Kristofer Åströms nya ännu mera.

”Heaven Is A Place On Earth” var den låt som gav Belinda Carlisle superstjärnstatus. Låten var den första att släppas som singel ifrån Carlisles andra soloalbum Heaven On Earth, och det dröjde inte länge innan den toppade listorna världen över. ”Heaven Is A Place On Earth” skrevs av proffslåtskrivarna Rick Nowels och Ellen Shipley. Det hela började för dem med frasen ”Heaven On Earth”, som Shipley hade sett skriven på en skylt vid en bensinmack i Brooklyn. Hon visade frasen för Nowels som omedelbart adderade ”Is a place” i mitten av frasen och låtens titel var ett faktum. Musiken skrevs därefter nästan av sig självt, om man ska tro på utsagorna ifrån Nowels och Shipley. Ordentlig hitpotential fick låten dock inte förrän Nowels i sista stund fick för sig att ändra versmelodin från att gå i moll till att i stället gå i dur. 200 tagningar tog det innan Belinda Carlisle därefter spikade sångspåret. I bakgrunden kan man för övrigt höra körsång ifrån Michelle Phillips från The Mamas And The Papas.

Belinda Carlisle var inte särskilt känd som soloartist innan Heaven On Earth släpptes. Hennes karriär hade börjat som sångerska i new wave-bandet The Go-Go’s, som varit ett mycket populärt band i USA under 80-talets första hälft. Efter att The Go-Go’s splittrades 1985 gav hon sig på en solokarriär med debutplattan Belinda. Skivan var långt ifrån något misslyckande, men i termer av genomslagskraft kom den inte i närheten av den massiva tyngd som Heaven On Earth hade. Sex av skivans tio spår släpptes som singlar och tre av dem nådde Billboards topp-10.

Bästa spår: 01. Heaven Is A Place On Earth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s