Evan Dando – Baby I’m Bored (2003)

Den största behållningen på Evan Dandos första soloalbum är nästan den låt som egentligen inte kom med, men som sedan skivan utgavs i en deluxe-version för några år sedan går att avnjuta som ett extraspår: Country-gungiga ”Au Bord De La Seine” är en sarkastisk låt skriven ur perspektivet av en desillusionerad superkonservativ republikansk bonnlurk som inte förstår tidsandan som han lever i. Dando sjunger den stötande texten med glimten i ögat. Jag tycker att den är festlig. Den är nästan tjugo år gammal nu, men känns lika aktuell idag.

Baby I’m Bored var Dandos lågmälda comeback efter ett liv i skymundan sedan 1997 års halvt misslyckade Lemonheads-platta Car Button Cloth. Under åren som hade gått sedan dess hade han lyckats ta sig någorlunda samman och lämnat i alla fall de allra tyngsta drogerna bakom sig. Han hade även hunnit med att gifta sig. Musiken som han bjöd på nu var av det mer reflekterande slaget. ”Jag har alltid velat göra någonting mer åt Neil Young-hållet”, kommenterade han i någon intervju i samband med släppet. Den powerpop med vilken han slog igenom lyser med andra ord med sin frånvaro på Baby I’m Bored. Återkommande teman på skivan är missbruk (”Why Do You Do This To Yourself”, ”All My Life”) och kändisskapets baksidor (”The Same Thing You Thought Hard About Is The Same Part I Can Live Without”). Baby I’m Bored är inte det bästa som Dando har gjort, men det duger fullt och gott.

Bästa spår: 09. Why Do You Do This To Yourself?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s