The Lemonheads – Lovey (1990)

Lovey utgör startskottet på vad nog de flesta menar är Lemonheads mest klassiska period. Efter att Ben Deily hade lämnat bandet stod Evan Dando kvar ensam som sångare och frontman. Tidigare hade de dragit bandets sound åt olika håll, vilket också resulterat i ganska spretiga och osammanhängande historier. Nu var det i stället Dandos poppiga alternativrock som gällde för hela slanten. Samtidigt så hade Dandos låtskrivande även mognat så pass att han nu faktiskt kunde fylla ut ett helt album på egen hand. Ännu bättre skulle det förstås komma att bli på nästa skiva It’s A Shame About Ray, men redan på Lovey får man en försmak av vad som skulle komma.

Dando själv betraktar Lovey som den skiva till vilken han började hitta sitt uttryck. Samtidigt hade de fortfarande mycket att lära: ”Det hörs att vi är lite försiktiga och oerfarna”, sa Dando till Uncut 2018, och nämner ”Ballarat” samt Gram Parsons-covern ”Brass Buttons” som favoritlåtar ifrån skivan. Country-legendaren Gram Parsons var vid tidpunkten en tämligen ny bekantskap för Dando. En kompis hade tipsat honom om att lyssna på Parsons efter att Dando spelat honom sin nya låt ”Ride With Me”. Det ledde till att Evan Dando blev Gram Parsons-frälst för livet.

Lovey fyller trettio i år och har precis släppts i en jubileumsversion. Den nya utgåvan bjuder utöver originalalbumet på åtta spår ifrån ett liveframträdande i Australien 1991.

Bästa spår: 04. Ride With Me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s