Nirvana – Bleach (1989)

Två år innan det stora genombrottet med Nevermind släppte Nirvana detta ganska underskattade debutalbum på indie-skivbolaget Sub Pop. Än idag är Bleach Sub Pops bäst säljande album någonsin, vilket förstås beror på den enorma popularitet som bandet skulle komma att uppnå senare. När Bleach först släpptes var det egentligen en försäljningsmässig besvikelse, men kritikerna gillade albumet.

Bleach skiljer sig ifrån Nevermind med sin betydligt mer opolerade ljudbild. Och annat vore kanske konstigt. Bleach spelades ändå in för bara en spottstyver av vad Nevermind senare skulle komma att kosta. De trettio timmar som Nirvana spenderade i studion tillsammans med producenten Jack Endino gick på lite drygt 600 dollar. Pengarna fick bandet till låns av kompisen Jason Everman, som blev kompenserad genom att både få vara med på omslaget och att få ett omnämnade som gitarrist i bandet – trots att han faktiskt inte spelar en enda ton på skivan.

Även om soundet på Bleach är skitigt är det inte tillräckligt skitigt för att dölja Kurt Cobains känsla för starka och minnesvärda popmelodier. Man behöver inte lyssna många gånger för att låtar som ”School” eller ”Negative Creep” ska sätta sig på hjärnan. Och fina ”About A Girl”, som Cobain skrev efter att ha lyssnat på The Beatles en hel dag, hade lika gärna kunnat vara en av Lennon och McCartneys bättre kompositioner. Till sin fulla rätt kom den dock inte förrän några år senare, när den framfördes akustiskt i Nirvanas MTV-Unplugged-framförande.

Bästa spår: 04. School

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s