The Rolling Stones – Tattoo You (1981)

Tattoo You är lite Rolling Stones motsvarighet till de där resterna från julbordet som man äter i mellandagarna. De smaskigaste inslagen, som köttbullarna och skinkan, är slut. Men man kan fortfarande avnjuta t.ex. prinskorven och laxen, och det är ju inte fy skam det heller. Tattoo You betraktas ofta som en sista stark kreativ bredsida från Stones innan de för alltid försvann in i mediokritetens träskmarker. Den historiebeskrivningen skall man dock ta med en ordentlig nypa salt. Bandet gjorde det nämligen ganska lätt för sig till detta, sitt sextonde album. Samtliga låtar var i själva verket outgiven skåpmat från tidigare inspelningssessioner under 70-talet. Det enda de egentligen gjorde var att addera någon gitarr här och något sångspår där. Anledningen att det ändå blev ganska bra i slutändan är väl helt enkelt att låtarna stammar ifrån en tid då Rolling Stones fortfarande var ett av planetens bästa rockband.

Tattoo You kom till av ganska cyniska skäl. Rolling Stones hade en världsturné inbokad och ville av marknadsföringsskäl ha en ny platta med sig i bagaget att turnera på. Eftersom de hade ganska tight om tid såg de helt enkelt ingen annan utväg än att använda redan inspelat material. Av skivans elva spår kommer två låtar ifrån inspelningarna av Goats Heads Soup 1973 och två ifrån 1976 års Black And Blue. Från Some Girls-tiden 1978 kommer tre låtar, inklusive jättehiten ”Start Me Up” (vilken obegripligt nog lämnats åt sidan tidigare). De återstående fyra låtarna var överblivna ifrån Emotional Rescue som hade släppts året innan.

För Tattoo You fick Rolling Stones tummen upp av både kritiker och skivköpare. Albumet är både det femte i raden och sista i bandets katalog att klättra till förstaplatsen på Billboardlistan i USA. Bandet har sedan dess heller inte haft någon singel som har varit mer framgångsrik än ”Start Me Up”. Tattoo You är alltså i flera avseenden slutet på en era för detta stolta brittiska rockband.

Bästa spår: 01. Start Me Up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s