Weezer – Pinkerton (1996)

Efter succén med debutalbumet Blue Album var frontmannen Rivers Cuomo ett nervvrak. Han kände sig obekväm vid det plötsliga kändisskapet och de förväntningar som följde med det. Osäker kring vad han egentligen ville ha ut av livet sökte han sig till studier på Harvard för att få något slags andrum i tillvaron. I samma veva genomgick han en benoperation vars sviter åsamkade honom stora smärtor i långa perioder. Månader i streck blev han sittande ensam på studentrummet med sina egna (pessimistiska) tankar som enda sällskap. Under den här tiden blev Rivers Cuomos låtskriveri både mörkare och mer introvert. Den rymdrockopera baserad på operan ”Madame Butterfly” som han hade jobbat på under en tid lades snart på hyllan till förmån för de nya, långt mer självutlämnande, låtar som mynnade ut i 1996 års mästerverk Pinkerton.

Weezer ville att Pinkerton skulle ha ett råare sound än den radiovänliga debutplattan, varför de valde att producera albumet själva. Pinkerton spelade in i Sound City Studios i Los Angeles, där även Nirvanas banbrytande Nevermind spelats in. Skivan har en helt annan ton än Blue Album. På sina ställen är Pinkerton nästan obehagligt självutlämnande, vilket inte alltid får Rivers Cuomo att framstå i sin bästa dager. Pinkerton var ingen omedelbar framgångssaga. I själva verket fick den utstå en hel del ris både från kritiker och fans när den kom. Det skulle ta några år innan skivan omvärderades och fick den status som den har idag. Rivers Cuomo själv hade mycket svårt för skivan i flera år efter det att den hade släppts. Vid något tillfälle liknande han Pinkerton vid att ha blivit alldeles för full på en fest och gjort fullständigt bort sig inför allihopa genom att gråta och tycka synd om sig själv. På senare år har dock även Cuomo kunnat försonas med albumet och pratar numera om det med stolthet i rösten.

Bästa spår: 05. Across The Sea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s