Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon (1973)

Jag får väl ärligt medge att jag aldrig riktigt har greppat Pink Floyd. Det är ett band med lite för pretentiös svansföring för min smak. Visst håller jag med om att The Wall är ett oerhört starkt album, och att ”Wish You Were Here” hör till pophistoriens bästa låtar. Men Pink Floyd har aldrig varit något heligt band för mig så som de verkar vara för många andra. Jag skulle rent av vilja hävda att de även under sin mest hyllade period på 70-talet faktiskt blandade och gav en smula.

The Dark Side Of The Moon är antagligen det album som oftast lyfts fram som Pink Floyds främsta. Albumet kom 1973 och blev en omedelbar succé. Temamässigt kretsar The Dark Side Of The Moon en hel del kring psykisk sjukdom, något bandmedlemmarna hade fått erfara på nära håll i sin forna bandkamrat Syd Barret. Albumet var det första till vilket samtliga låttexter skrevs av basisten Roger Waters, och hans ökande inflytande skulle senare komma att skapa en spricka bland bandmedlemmarna.

Det var nära att The Dark Side Of The Moon i stället kom att heta Eclipse. Detta eftersom bandet Medicine Head råkade använda samma titel på skivan som de gav ut 1972. När Medicine Heads The Dark Side Of The Moon visade sig floppa och tämligen snabbt försvinna i glömska valde Pink Floyd ändå att använda sig av titeln, som egentligen var den som de hade tänkt sig hela tiden.

Tro det eller ej: Men vi har faktiskt Pink Floyd och The Dark Side Of The Moon att tacka för kultkomedin ”Monty Python And The Holy Grail”. Under inspelningarna av The Dark Side Of The Moon brukade bandmedlemmarna roa sig med att titta på ”Monty Python’s Flying Circus” på tv. När Monty Python senare sökte finansiering för att spela in sin första spelfilm ställde Pink Floyd utan omsvep upp med 20 000 pund. Pengarna hade bandet precis håvat in på royalites ifrån The Dark Side Of The Moon.

Bästa spår: 04. Time

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s