David Bowie – David Bowie (1969)

David Bowies andra album är kanske mer intressant än bra. Den 22-åriga Bowie håller fortfarande på att utveckla sina låtskrivarfärdigheter här. Man bereds här och var försmak på den briljans som skulle komma att genomsyra den fantastiska serie skivor som följde på denna. Men albumet är faktiskt även ganska mediokert i sina stycken.

Öppningsspåret ”Space Oddity” blev skivans stora hit, och kom även att bli en av Bowies signatur-melodier. Bowies inspiration till låten kom ifrån Stanley Kubrics mästerverk ”2001: A Space Odyssey”, som hade gått upp på biograferna bara året dess för innan. 1969 var intresset och fascinationen för rymden och rymdresor på topp, och låten träffade därmed helt rätt i tidsandan. Bara tio dagar efter att låten hade släppts som singel landade Neil Armstrong som första människa på månen. Om det låter som ett för bra sammanträffande för att vara sant så är det också för att det är det: I själva verket timade förstås skivbolaget aktivt singel-releasen för att den skulle sammanfalla med månlandningen, i hopp om att det skulle generera låten maximal exponering. Det fick de också rätt i.

Skivans andra stora behållning är det sju minuter långa avslutningsspåret ”Memory Of A Free Festival”. Bowie skrev låten till minne av den gratisfestival i Beckenhem som han hade varit med och organiserat och spelat på 1969. Festivalen besöktes av 3000 åskådare och betraktades som mycket lyckad. Bowie själv hade dock delade känslor kring upplevelsen: Bara några dagar innan festivalen ägde rum hade nämligen hans far gått bort i lunginflammation.

Bästa spår: 01. Space Oddity

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s