Lynyrd Skynyrd – Street Survivors (1977)

Den 17:e oktober 1977 släpptes Lynyrd Skynyrds femte studioalbum Street Survivors. På vägen mot en spelning i Baton Rouge tre dagar senare fick bandets specialchartrade flygplan slut på bränsle och störtade ner i ett skogsområde i Mississippi. Av de 26 människorna ombord avled sex, däribland Lynyrd Skynyrds sångare Ronnie Van Zant, gitarristen Steve Gaines samt bakgrundssångerskan Cassie Gaines. De som överlevde kraschen satt nästan samtliga placerade långt bak i planet, och de flesta blev allvarligt skadade.

För de överlevande Lynyrd Skynyrd-medlemmarna var det antagligen inte mycket till tröst, men den tragiska flygolyckan gjorde att deras nysläppta album Street Survivors fick oväntat mycket uppmärksamhet – och kom faktiskt att bli bandets mest framgångsrika någonsin. Såväl ”What’s Your Name” som ”That Smell” – båda låtar om bandets okristliga leverne och förkärlek för droger och alkohol – blev stora hits.

Skivans originalomslag visade ett fotografi av bandmedlemmarna omgivna av eldsflammor. Efter flygolyckan valde MCA Records att dra tillbaka detta omslag av respekt för de avlidna och deras efterlevande (Steve Gaines änka Terese Gaines begärde särskilt detta). En ny version släpptes med ett fotografi på bandmedlemmarna utan eldsflammor.

Bästa spår: 02. That Smell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s