Led Zeppelin – Led Zeppelin IV (1971)

I veckan blev det klart att en sex år lång rättsprocess äntligen mött sin ände. USA:s Högsta Domstol deklarerade att de inte kommer att ta sig an fallet ”Stairway To Heaven” vs. ”Taurus”. Det står därmed klart att Led Zeppelins klassiker inte utgör ett plagiat på bandet Spirits instrumentala låt ifrån 1967. De båda banden turnerade tillsammans under en period mot slutet av 60-talet. Spirits låtskrivare Randy Wolf är död sedan länge, men hans efterlevande har drivit tesen att Led Zeppelin ska ha passat på att stjäla riffet från hans låt ”Taurus” under denna tid. Jimmy Page har hela tiden kallat anklagelserna ”löjliga”, och nu får han alltså rätt.

Led Zeppelin IV är Led Zeppelins mest klassiska album. Förutom att vara ett av tidernas bäst säljande album (37 miljoner sålda ex. världen över) är det även det album som innehåller den ikoniska ”Stairway To Heaven”. Plattan var Led Zeppelins fjärde i ordningen, och spelades in under loppet av tre månader 1970-71. Bandet tillät sig själva att vara mer experimentella i studion än tidigare den här gången, och tackade faktiskt nej till flera turnéerbjudanden för att möjliggöra fullt fokus på det nya materialet.

Bästa spår: 04. Stairway To Heaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s