Simon & Garfunkel – Sounds Of Silence (1966)

Man får leta länge för att hitta en mer egenkär musiker än Paul Simon. I samarbetet med Art Garfunkel såg han sig själv alltid som den begåvade av de två, och han lär ha stört sig på att en viss Bob Dylan fick så mycket av strålkastarljuset under det 60-tal då de båda var så verksamma. Simon tyckte så klart att han själv var minst lika betydelsefull som Dylan. Det har faktiskt hävdats att Simons hit ”The Boxer” delvis är skriven för att smäda Dylan. Den amatörboxare som Simon sjunger om skulle då vara Dylan och det medryckande ”Lie, lie, lie”-partiet i refrängen skulle vara Simons anspelning på att Dylans konstnärliga ambitioner bara är påklistrat hittepå.

Hur det än ligger till med den saken måste man ge Paul Simon att han faktiskt har skapat en hel del riktigt bra musik också, i alla fall ända fram tills att han dumpade Art Garfunkel och satsade på sin solokarriär. Fr.o.m. då sjönk kvaliteten på hans låtskriveri betänkligt.

Sounds Of Silence var Simon & Garfunkels andra album. Titelspåret hade varit med redan på förstaplattan Wednesday Morning, 3 A.M., fast då i en akustisk version. Den versionen gick egentligen ganska obemärkt förbi. Det var först när skivbolaget – utan Simon & Garfunkels vetskap – släppte den som singel på nytt i en modifierad version med adderade trummor, bas och elgitarr som den blev en hit. Det är denna version som öppnar Sounds Of Silence, som faktiskt även i övrigt till stor del består av återanvänt material. De flesta låtarna hade släppts året innan på Paul Simons första soloalbum The Paul Simon Songbook.

Bästa spår: 01. The Sound Of Silence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s