Daniel Romano – How Ill Thy World Is Ordered (2020)

Jag har väl inte direkt stuckit under stolen med att denna kanadensare är en av mina absoluta favoritartister i nuläget. Allra bäst gillade jag egentligen hans mer klassiska country-period, men inte-alls-countryaktiga 2017 års Modern Pressure är hans klart bästa album – och var ett konstnärligt styrkebesked. Nya How Ill Thy World Is Ordered är en naturlig fortsättning på Modern Pressure och den än mer utspejsade Finally Free som kom härom året. På nya plattan driver Romano sitt sound än längre ifrån countryn, men står ändå tryggt kvar med båda fötterna i bekanta ljudlandskap från förr. How Ill Thy World Is Ordered låter analogt, äkta och väldigt retro. En väl inkörd blåssektion gör Romano sällskap på elva välskrivna låtar som alla lika gärna kunde ha serverats oss 1974. Albumet fångades i studion enligt några enkla men effektiva regler: För det första skulle låtarna spelas in i samma ordning som de påträffas på det färdiga albumet, för det andra tilläts max tre tagningar per låt och för det tredje fick inga överdubbningar göras. Den typen av inspelningsfilosofi har förstås goda förutsättningar att leda till ett slutresultat som andas spontanitet och energi (vilket How Ill Thy World Is Ordered också gör), men för den löjligt kreativa Daniel Romano är kanske upplägget ett rent måste för att han ska hinna med allt som han företar sig? How Ill Thy World Is Ordered är denna rastlösa kanadensares nionde(!) album bara i år. Dock är det bara det andra att släppas ”officiellt” och på fysisk cd. Mycket av Romanos material släpps annars under begränsad tid på Bandcamp och liknande.

Bästa spår: 03. Green Eye-Shade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s