Ozzy Osbourne – Blizzard Of Ozz (1980)

Ozzys första soloalbum Blizzard of Ozz har fyllt fyrtio och släpptes nyligen i en jubileumsutgåva. Blizzard Of Ozz (40th Anniversary Expanded Edition) bjuder på extramaterial i form av outtakes och liveframträdanden från när det begav sig. Extramaterialet är väl inte superexalterande direkt, men releasen ger en ändå anledning till att återstifta bekantskap med ett faktiskt riktigt bra metal-album från 80-talet.

Ozzy spelade in Blizzard Of Ozz efter att han i slutet av 70-talet hade fått sparken ifrån Black Sabbath. Han hade vid det laget inga högre förhoppningar på karriären efter Sabbath, vilket förstasingeln ”Goodbye To Romance” också skvallrar om. Låten skrev Ozzy som ett farväl till sitt gamla band och de framgångar som de hade skördat tillsammans. Blizzard Of Ozz blev dock en stor och oväntad succé, mycket tack vare Randy Rhoads – den unga och mycket begåvade gitarrist som Ozzy hade rekryterat till albumet. Tillsammans skrev de flera av skivans stora hits; som exempelvis ”Crazy Train” och ”Mr. Crowley”.

Blizzard Of Ozz har fått uppmärksamhet även för annat än det musikaliska innehållet: 1985 stämdes Ozzy av föräldrarna till avlidna John McCollum. McCollum hade som nittonåring begått självmord efter att ha lyssnat på låten ”Suicide Solution”; det femte spåret på Blizzard Of Ozz. En kladdig rättsprocess resulterade i att Ozzy visserligen friades i slutändan, men det hela skakade om honom djupt. Han skulle senare råka ut för samma sak två gånger till (av föräldrar till två andra unga män som begått självmord), men vann rättsprocesserna även då.

Ozzy fick vackert återinfinna sig i den anklagades stol 1986, då han stämdes av basisten Bob Daisley och trummisen Lee Kerslake, för vad de hävdade var uteblivna royalties för låtar som de hade hjälpt till att skriva på Blizzard Of Ozz. Domen föll också i Daisleys och Kerslakes favör, och inbegrep dessutom låtar från Ozzys andra skiva Diary Of A Madman. Ozzy straffade dem femton år senare genom att låta trummisen Mike Bordin och basisten Robert Trujillo spela över deras partier på återutgivningen av Blizzard Of Ozz. Tilltaget föll aldrig i god jord hos fansen, och i efterhand har Ozzy påstått att det var hans fru Sharon som låg bakom det hela. …Och med tanke på hur menlös Ozzy allt som oftast framstod i realitysåpan ”The Osbournes” kan man faktiskt tänka sig att det var så.

Bästa spår: 02. Crazy Train

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s