Sonic Youth – The Eternal (2009)

I över två decennier var de ett av New York Citys förnämaste (och coolaste) rockband. I sina bästa stunder kombinerade alternativrockarna Sonic Youth det konstnärligt svåra med det kommersiellt poppiga på ett sällsynt smakfullt sätt. När bandet gick in i studion för att spela in sitt femtonde album The Eternal var det egentligen inte med ansatsen att skivan skulle bli deras sista. En liten paus hade de dock tänkt unna sig efter det att inspelningarna var klara. Gitarristen Thurston Moore ville gärna pyssla med sitt solomaterial ett tag, och Lee Ranaldo hade även han lite annat på gång vid sidan av. Pausen kom dock att bli permanent när förhållandet mellan Moore och bandets basist Kim Gordon sprack efter 27 års äktenskap. I sin självbiografi som gavs ut 2015 avslöjade Kim Gordon att Moore hade lämnat henne för en yngre kvinna.

The Eternal är långt ifrån Sonic Youths främsta verk, men utgör ändå ett värdigt avsked på en fantastisk karriär. Vid tidpunkten hade bandet arbetat upp en sådan kultstatus på basis av lång och trogen tjänst inom indie-rocken att skivan faktiskt lyckades ta sig ända upp till artonde plats på Billboardlistan, vilket är den högsta placeringen för ett Sonic Youth-album någonsin. The Eternal har ett väldigt klassiskt Sonic Youth-sound, med poppiga melodier varvat med tinnitusframkallande gitarroväsen om vartannat. Det är nog en sån där typisk grej som man antingen gillar eller inte alls gillar. Själv råkar jag gilla det. Sonic Youth spelade in The Eternal under två månader i Hoboken, New Jersey. Skivan producerades av John Agnello, som bl.a. även jobbat med Kurt Vile och Dinosaur Jr.

Bästa spår: 04. Antenna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s