The Who – Tommy (1969)

Metallica var långt ifrån det första rockbandet att uppträda tillsammans med en symfoniorkester. I december 1972 framförde brittiska The Who rockoperan Tommy tillsammans med London Symphony Orchestra i London. Några månader tidigare hade London Symphony Orchestra gett ut sin egen version av Tommy, på vilken The Whos låtar hade stöpts om i klassisk tappning. Senare har Tommy även fått bli både film och Broadway-musikal.

The Who släppte dubbel-LP:n Tommy i maj 1969. Som ett av pophistoriens första konceptalbum kretsar låtarnas texter kring historian om en döv, stum och blind pojke som mot alla odds lyckas bli jättebra på att spela flipperspel. Idén var Pete Townshends, som i flera år hade funderat på hur han skulle ta The Who vidare från det traditionella ”tre-minuters-pop-sångs”-formatet. Producenten Kit Lambert nappade snabbt på Townshends vision, och föreslog faktiskt även att bandet skulle backas av en symfoniorkester på albumet. Pete Townshend motsatte sig dock detta prompt. Men han hade inte behövt oroa sig; budgetbegränsningarna och tidspressen från skivbolaget kom att omöjliggöra en sådan utsvävning oavsett.

Tommy delade såväl kritiker som fans. En del menade att albumet var ett nyskapande mästerverk och andra menade att det bara var onödigt pretentiöst. Vare sig man gillar det eller ej så var det i alla fall banbrytande för sin tid med sina teatraliska övertoner. I The Whos katalog lyfts det idag gärna fram som bandets stora stund.

Bästa spår: 15. Go To The Mirror!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s