Metallica – S&M2 (2020)

Jag gick på gymnasiet när Metallica gjorde sitt första live-samarbete med San Franciscos symfoniorkester. Jag tyckte då att det var ett ganska meningslöst tilltag av bandet. Stråkarna kändes mest smetade tvärsöver låtarna och tillförde ingenting särskilt. Jag var dock ganska ensam om att tycka så. S&M hyllades både av kritiker och fans och gav Metallica erkännandet som ett ”moget” band. Nu firar S&M 20-årsjubileum och Metallica uppmärksammar det hela genom att slå påsarna ihop med San Franciscos symfoniorkester på nytt. Uppföljaren har de fullt logiskt valt att döpa till S&M2.

S&M2 spelades in den 6:e och 8:e september 2019 inför 18 000 fans i San Francisco Chase Center. Framträdandet spelades in med hjälp av 100(!) uppriggade mikrofoner. Det var helt enkelt så många som krävdes för att fånga alla nyanserna i den klassiska orkestern. Producenten Greg Fidelman har slitit sitt hår i förtvivlan de senaste tio månaderna i sin strävan att mixa ner alla dessa spår till någon slags greppbar och välljudande helhet. Att Metallicas trummis och perfektionist Lars Ulrich personligen har övervakat projektet hela vägen igenom har antagligen inte gjort uppgiften lättare för honom.

Jag måste säga att detta faktiskt låter riktigt maffigt. Metallicas redan fläskiga låtar blir liksom bara ännu fetare med en hel klassisk orkester i ryggen. Det märks dessutom att bandmedlemmarna tycker att detta är roligt. Hetfield, Ulrich & co. ingjuter mer inspiration i dessa gamla dängor än i något nytt som de har skapat på åtminstone de senaste tio åren. Sedan är det ju lite kul att de även valt att ta med några låtar från de mer sentida releaserna, och faktiskt även lyckats vässa dessa något hack eller två. Klart godkänt, Metallica!

Bästa spår: 02. The Call of Ktulu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s