Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen (1967)

Leonard Cohens debutalbum innehåller flera av hans mest kända låtar. Både ”Suzanne” och ”So Long, Marianne” hittar man på den här skivan. Den sistnämnda skrev han för Marianne Jensen; den norska som han hade träffat på den grekiska ön Hydra och skulle känna ett livslångt band till efter deras kärlekshistoria under 60-talet. När hon nästan femtio år senare låg för döden i Oslo skickade han henne ett gripande farväl-brev, i vilket han lovade henne att han snart skulle göra henne sällskap i livet efter detta. Bara tre månader senare, i november 2016, dog även Leonard Cohen.

När Songs Of Leonard Cohen släpptes var Leonard Cohen 33 år gammal, och hade redan en hyfsat framgångsrik karriär som poet bakom sig, med fyra utgivna poesisamlingar under bältet. Cohen hade ganska sent kommit på att han ville skriva låtar, och kunde fortfarande knappt spela gitarr när han började komponera ihop de första alstren till Songs Of Leonard Cohen. Hans (rent tekniskt) musikaliska tillkortakommanden hindrade honom dock inte från att ha mycket starka åsikter kring hur hans musik faktiskt skulle låta. Tämligen snabbt hamnade han i klinch med producenten John Simon. Cohen såg ett mycket mer avskalat ljudlandskap framför sig, i motsats till Simon som ville addera såväl trummor som symfoniorkester på Songs Of Leonard Cohen. Som tur var blev det i slutändan Cohens ord som fick väga tyngst.

Bästa spår: 07. Hey, That’s No Way To Say Goodbye

2 reaktioner till “Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen (1967)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s