Lynyrd Skynyrd – (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) (1973)

Det är lite synd att ett egentligen mycket potent rockband som Lynyrd Skynyrd solkat ner sitt rykte genom att så tjurskalligt associera sig med illaluktande symbolik från den konfedererade södern. Samtidigt får man förstås komma ihåg att det har hänt en hel del under de senaste fyrtio åren, och kanske allra mest under den senare delen av det tidsspannet. Långt in på det glada 90-talet – då jag själv växte upp – minns jag att man utan omsvep kunde köpa både sydstatsflaggor och diverse memoribilia-prylar som hyllade slavstaternas kämpande i det amerikanska inbördeskriget. Det var liksom ingenting konstigt med det: Man traskade bara in i första bästa Hobbex-butik. Alltihopa låg där i den där häftiga vilda västern-avdelningen där de även hade replikas på vilda västern-revolvrar som jag drömde om att en dag kunna köpa för min veckopeng. Går man ännu längre tillbaka i tiden; till Lynyrd Skynyrds glansdagar på 70-talet, var konfederationsflaggan inte i närheten lika laddad som den är idag. Flaggan sågs som ett uttryck för söderns patriotism, fast kopplingen till rasismen och förtrycket låtsades man inte om.

För ett par år sedan valde Lynyrd Skynyrd slutligen att avlägsna den konfederationsflagga som hade smyckat deras scendekor i alla år. Den enda levande originalmedlemmen Gary Rossington konstaterade att flaggan har ”kidnappats av KKK och skinheads”, och att den numera kommit att representera någonting som bandet inte längre kunde stå bakom (eller framför, som det ju blir i det här fallet). Beslutet upprörde många av de mer konservativt lagda fansen, som menade att bandet hade gått och blivit ”sissies”.

(Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) är Lynyrd Skynyrds debutalbum. Det finns en anledning till att albumtiteln även förtydligar hur bandets namn ska uttalas. Det är nämligen ingen självklarhet. Bandet tog sitt namn efter idrottsläraren Leonard Skinnerd som de allihopa hade haft en dust med när de gick på högstadiet. Skinnerd hade ogillat ungdomar med långt hår, och skapat sig ett rykte bland traktens ungdomar p.g.a. detta. Att uppkalla bandet efter Skinnerd var förstås mest en kul grej, men bandmedlemmarna ville ju även att bandnamnet skulle se lite fräckt ut – så de lade till fyra ”y”. Som den fonetiska texten på debutplattans omslag tydliggör ska alltså ”Lynyrd Skynyrd” ändå uttalas ”Leonard Skinnerd”.

Det bästa med (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) är att den innehåller den fantastiska ”Free Bird”. Bandets gitarrist Allen Collins skrev den inledningsvis som ett instrumentalt stycke. Sångaren Ronnie Van Zant tyckte att låten var fullständigt hopplös med alla ackordbyten hit och dit. ”Hur ska jag kunna hitta på en sångmelodi till en sån konstig låt?” Funderade Van Zant. Så plötsligt en dag slog inspirationen till. Under loppet av ett par tre minuter hade Van Zant skrivit både sångmelodi och text till ”Free Bird”, och en klassiker var skapad. Öppningsfrasen; ”If I Leave Here Tomorrow, Will You Still Remember Me?”, stals rakt av från ett citat av Allen Collins flickvän. Hon hade sagt detta till Collins kvällen de träffades. Senare kom hon och Allen Collins att gifta sig.

Bästa spår: 08. Free Bird

En reaktion till “Lynyrd Skynyrd – (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) (1973)

  1. Jag förundrades alltid av att kompisen Uffe lyckades letade rätt på okända och nya ”hårdrocks”-LP. Jag vet inte hur han lyckades hitta och få reda på alla dessa artister och grupper inom hårdrock. Jag menar vi hade ju bara i stort sett radio att tillgå för information av ny musik under första halvan av 70-talet och hårdrock hade väl ingen större plats i etern på denna tid.Ibland köpte han säkerligen LP på ett häftigt konvolut, ibland blev det riktiga bottennapp men ibland hittade han något som han blev lyrisk över. Just Lynyrd Skynyrd blev en av hans favoriter under de få år de gav ut album.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s