Johnny Cash – Orange Blossom Special (1965)

Jag snubblade över en intressant och bra dokumentär om Johnny Cash på Netflix härom kvällen: ”Tricky Dick & The Man In Black” tar sitt avstamp i den otippade konsert som Cash höll inför Nixon-administrationen i Vita Huset 1970, samt reaktionerna på hans framförande. Men filmen låter oss även få komma närmare själva människan Johnny Cash. Att få se sin bror dö i en fruktansvärd vedklyvsolycka när man är tolv år gammal sätter sina spår…

Orange Blossom Special släpptes fem år innan Johnny Cashs spelning i Vita Huset. Kommersiellt sett var det en ordentlig comeback efter debaclet med konceptalbumet Bitter Tears året före. Albumet sålde hyfsat bra och genererade en hit i Dylan-covern ”It Ain’t Me Babe”. Cash och Dylan hade funnit varandra efter att ha träffats backstage efter en av Dylans konserter i Newport. Kvällen hade slutat på ett motellrum där de hade växlat låtar med varandra. ”Mama, You Been On My Mind” – som är en av tre Dylan-låtar på Orange Blossom Special – släpptes faktiskt för första gången i den här versionen. Av Dylan släpptes den inte officiellt förrän med hans bootleg-samling 1991. ”Don’t Think Twice, It’s Alright” – den tredje Dylan-låten på plattan – hade Cash redan använt melodin från till sin egna låt ”Understand Your Man” 1964.

Bästa spår: 05. Don’t Think Twice, It’s Alright

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s