Michael Jackson – Thriller (1982)

Jag kan rekommendera dokumentärserien ”Kult-TV” som finns på svtplay nu. Den dyker ner i olika populärkulturella paradigmskiften. Ett avsnitt handlar om realitysåpan ”The Osbournes”, ett annat om mediacirkusen som omgav Michael Jacksons sista dagar i livet. Jackson har väl aldrig varit någon av mina favoritartister direkt, även om han har några riktigt bra låtar på meritlistan. Jag har dock alltid fascinerats av det populärkulturella fenomen som var Michael Jackson. Så makalöst stor som han blev gick det liksom bara att bli i en tid när det inte fanns internet, streamingmusik eller sociala medier. Dels är det idag så oerhört många fler som konkurrerar om mediautrymmet. Dels är mediautrymmet idag så oändligt stort och mångfacetterat att det omöjligen kan erövras i marknadsandelar på det sättet som Michael Jackson eller Madonna gjorde på 80-talet.

Det var ju inte som att Michael Jackson var helt okänd tidigare, men Thriller var det album som fullkomligt spräckte alla barriärer. Skivan är tidernas överlägset mest sålda. Sju av plattans nio låtar släpptes som singlar, och samtliga(!) nådde Billboard-listans topp-10. För att få lite begrepp om den populärkulturella sprängkraften i det här kan nämnas att MTV sände videon till titelspåret två gånger per timme dygnet runt när den var som hetast. Och då bör man ha klart för sig att ”Thriller”-videon är hela fjorton minuter lång…

Meningslöst trivialt vetande: Disclaimern i början av ”Thriller”-videon, som förtydligar att videon absolut inte syftar till att uppmana till en tro på det ockulta, tvingades fram av Jehovas Vittnen, som Michael Jackson då var medlem i. Han hade varit med i kyrkan sedan barnsben, men 1987 kom han att lämna den för gott.

Bästa spår: 06. Billie Jean

En reaktion till “Michael Jackson – Thriller (1982)

  1. Denna LP köpte jag när den kom ut. Hade väl inte varit någon större fan av Michael Jackson före det. Men Thriller var lysande bra och de videor de släppte till det var lika bra.
    Någon av låtarna kom upp i helgen på mitt SD-kort med mp3-filer i bilen, lika bra nu (nästan) 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s