Black Sabbath – Black Sabbath (1970)

Black Sabbath spelade in sitt debutalbum på bara en dag i oktober 1969. De i princip enda tilläggen som adderades i efterhand var åsk- och regnljudeffekterna i början på den första låten. Själva tyckte de att de hade haft gott om tid. De hade spelat tillsammans i ungefär ett år vid det laget och var hyfsat samspelta.

Black Sabbaths första album betraktas av många som historiens första heavy metal-skiva. Bandets tunga sound var i mångt och mycket en biprodukt av gitarristen och låtskrivarens Tony Iommis handskada som han hade ådragit sig när han som sjutton år gammal jobbade i en stålindustri. Hans fingertoppar hade då blivit avskurna, vilket resulterat i att han både behövde anpassa sin spelstil och stämma ner gitarren för att kunna benda strängarna.

Det spöklika omslagsfotot togs av fotografen Keith Macmillan framför Mapledurham Watermill; en gammal 1400-talsbyggnad någon timmes körning utanför London. Länge var det höljt i dunkel vem den kusliga kvinnan på fotot är. Bland de mer konspirationsteoretiskt lagda Black Sabbath-fansen ryktades det om att kvinnoskepnaden aldrig ens funnits där vid fotoögonblicket, utan bara plötsligt dykt upp vid framkallningen. Lagom till albumets 50-årsjubileum gick dock fotografen Macmillan ut i en intervju med Rollingstone och erkände att kvinnan på bilden faktiskt fanns på riktigt och var en modell som hette Louisa Livingstone.

Bästa spår: 01. Black Sabbath

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s