The Who – The Who Sells Out (1967)

Det är intressant hur perspektiven kan ändra sig med tiden. Idag är det väl svårt att föreställa sig någonting mer enerverande och mindre rock n’ roll än reklamradio? Så var inte fallet i 60-talets Storbritannien. Precis som i Sverige var rätten att sända radio statligt reglerad. Det var bara BBC som fick göra detta. BBC var dock mycket återhållsamma med att spela den moraliskt förkastliga rockmusik som så många ungdomar gärna ville höra. Då såg några driftiga entreprenörer en öppning och började sända radio från en båt på internationellt vatten, utom räckhåll för brittisk lags långa arm. Musiken de spelade var rockmusik, och intäkterna fick de på… Jo, men så klart… Reklam!

Dessa reklamradio-DJ:s blev snabbt mycket populära och fick nästan lite av rockstjärnestatus själva. Piratradiokanalerna spelade en viktig roll i rockens genombrott, åtminstone borta i Storbritannien. Faktiskt så viktig att The Who tyckte att det var en bra idé att både hylla och driva lite med dem på sitt tredje album The Who Sells Out. Låtarna på skivan kantas av låtsasreklam-jinglar för att skapa känslan av att man lyssnar på en av dåtidens piratradiostationer. The Who Sells Out anses av många vara ett av The Whos finaste album. Skivan innehåller bl.a. singeln ”I Can See For Miles”, vilken kom att bli The Whos största hit i Amerika.

Bästa spår: 08. I Can’t Reach You

En reaktion till “The Who – The Who Sells Out (1967)

  1. Ifall du missat filmen ”The Boat That Rocked” som troligen handlar om detta eller liknande båtar.
    Piratradion ”Radio Nord” sände också från en båt utanför Sveriges kust.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s