Michael Jackson – Michael (2010)

Ibland kan spelet bakom kulisserna kring en skiva vara mer intressant än själva musikalbumet i sig. Michael var det första Michael Jackson-albumet som släpptes postumt. Det var en blandad kompott bestående både av gamla demos som härrörde ända ifrån Thriller-tiden till andra mer nyinspelade alster. Materialet har putsats på ordentligt efter huvudpersonens död, vilket givetvis upprörde många i kretsen kring Jackson. will.i.am från Black Eyed Peas menade t.e.x att albumet aldrig ens borde ha släppts, eftersom det var i ett ofärdigt skick och Jackson själv, som ändå var något av en perfektionist, aldrig fick en chans att ge projektet tummen upp. Mest kontrovers blev det dock kring de tre låtarna på skivan – inklusive förstasingeln ”Breaking News” – som Jackson påståtts ha spelats in 2007 i en session med Eddie Cascio och James Porte. Nog för att det hade polerats och mixats tämligen ogenerat med de andra låtarna på skivan, men upprörda röster menade att på Eddie Cascio-låtarna är det inte ens Michael Jackson som sjunger. Bland betvivlarna finns såväl Jacksons egen mor som hans barn, så det är liksom inte på något obskyrt internetforum som dessa rykten frodas. Den kända Michael Jackson-imitatatören Jason Malachi har pekats ut som den verkliga sångaren på dessa spår. I ett inlägg på Facebook erkände Malachi t.o.m. detta själv, men dementerade därefter uppgiften och hävdade att hans konto hade blivit hackat.

Även om Sony Music hela tiden envist har hävdat att det är Michael Jackson och ingen annan som vi hör på Michael, så råder än idag oklarheter kring vem som verkligen sjunger på låtarna. ”Breaking News” är hur som helst skivans bästa låt, vare sig det är Michael Jackson, Jason Malachi eller Musse Pigg som sjunger den.

Bästa spår: 07. Breaking News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s