Fleetwood Mac – Tango In The Night (1987)

Under det smaklösa musikårtiondet 80-talet skulle alla stora rocksinglar låta ungefär som TOTOs ”Africa”. Det gällde även band som tidigare hade varit ganska bra, som exempelvis Fleetwood Mac, så därför för man leva med den ganska gräsliga ljudbild som omger bandets fjortonde studioalbum Tango In The Night.

Tango In The Night är det sista albumet som spelades in med den klassiska Fleetwood Mac-line-up som tio år tidigare hade skapat megasuccén Rumours. Plattan började egentligen som ett soloprojekt av gitarristen Lindsey Buckingham, men en bit in i processen hade så många av Fleetwood Mac-medlemmarna gästspelat att Buckingham väl kände att detta lika gärna kunde få bli ett Fleetwood Mac-album. Graden av deltagande skiljde sig dock en del åt bland bandmedlemmarna. Sångerskan Stevie Nicks spenderade t.ex. bara två veckor i studion under skapandet av Tango In The Night, trots att albumet i sig tog nästan arton månader att färdigställa. Dels var hon upptagen med att marknadsföra sin solokarriär, dels var hon under en tid inskriven på den kända avvänjningskliniken Betty Ford för att tackla sitt kokainberoende. I sin frånvaro skickade hon sina bidrag till Tango In The Night som demos för resten av bandet att jobba färdigt på.

Tango In The Night är, näst efter Rumours, Fleetwood Macs kommersiellt mest framgångsrika album. Fyra singlar nådde topp-20 på Billboardlistan. Både ”Little Lies” och ”Everywhere” utgör kända hits som man direkt känner igen när man hör dem.

Ganska snart efter att Tango In The Night hade släppts hoppade Lindsey Buckingham av bandet efter ett häftigt bråk med Stevie Nicks. Bandet hann inte ens börja turnera på skivan. Ersättningsgitarrister anlitades förstås omgående, men Fleetwood Mac blev sig aldrig riktigt likt igen. Nicks höll ut ytterligare några år innan även hon hoppade av bandet 1991. Detta drygt trettio år gamla album har Fleetwood Mac inte lyckats överträffa sedan dess.

Bästa spår: 03. Everywhere

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s