Queen – A Kind Of Magic (1986)

Jag såg den gamla 80-talsklassikern ”Highlander” på tv igår. Den filmen har verkligen inte åldrats väl. Som action/äventyr går det inte att ta den på allvar över huvud taget längre, men det hindrar ju inte att den kan vara underhållande på andra sätt i stället. Storyn i sig lockar fram en del skratt i all sin dumhet. Sen är det ganska kul att scenerna ifrån medeltida Skottland ser ut att vara hämtade ifrån Monty Python & The Holy Grail. Pricken över i:et är Christopher Lamberts skådespeleri. Det är verkligen häpnadsväckande uselt. En rolig scen är när han sitter bredvid sin döende hustru som ber honom att tända ett ljus för henne på hennes kommande födelsedagar när hon är död, varpå Lambert engagerat utropar ”Aye, I Will!” – som om någon frågat honom om han ska gå på Liseberg eller nåt.

Något annat som är ganska häpnadsväckande är att Queen tyckte att det var en klok idé att förknippas med denna hopplösa film. Bandets tolfte album A Kind Of Magic är mer eller mindre det inofficiella soundtracket till ”Highlander”. Flera av låtarna är med i filmen, som släpptes nästan tre månader innan albumet. Titelspåret skrevs av trummisen Roger Taylor, som var inspirerad av huvudkaraktären Connor MacLeods beskrivning av de övernaturliga krafter som han hade. I filmen beskriver MacLeod dem helt sonika som ”A kind of Magic”.

På denna skiva känns det ganska långt till det Queen som gjorde fantastiska låtar som ”Bohemian Rhapsody” och ”We Will Rock You”. A Kind Of Magic är väl halvhyfsat på sina ställen, men omåttligt bedrövligt för det mesta. Allra sämst är ”Gimme The Prize”, som även innehåller diverse fåniga citat ifrån Highlander-filmen. Gitarristen Brian May skrev låten på egen hand. Enligt hans utsago hatade de andra bandmedlemmar den. Man kan ju förstå varför.

Kul trivialt vetande: Christopher Lambert anlitades för rollen som Connor MacLeod utan att behöva testskådespela. Regissören blev alldeles förskräckt när han sedan insåg att Lambert inte kunde prata ett ord engelska. Det fick bli en snabbkurs i engelska för Lambert, som klarade sig ganska bra ändå eftersom han hade så få repliker i filmen.

Bästa spår: 02. A Kind Of Magic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s