Metallica – Load (1996)

1996 fick de mer ortodoxt lagda Metallica-fansen sig en smärre chock. Efter några års frånvaro återvände bandet till rampljuset, fast denna gång i kortklippta frisyrer och designerkläder(!). Men inte nog med det… Musiken på nya plattan Load skiljde sig dessutom ganska markant ifrån den trash metal som de ha de slagit igenom med under 80-talet. Nu flirtade Metallica plötsligt med blues och alternativrock i stället. Experimentet föll självklart inte alla i smaken, men några starka spår finns onekligen att hämta på Metallicas sjätte skiva. Och även om bandets sound hade uppdaterats så hade materialet i sig skapats på samma sätt som materialet på de tidigare skivorna: Som råa demoinspelningar av Hetfield och Ulrich i Lars Ulrichs källare.

Loads stora minus är väl att det är (mycket) onödigt långt. Skivan är rent av så lång att den maxade vad cd-formatet mäktade med, något som det inledningsvis också skröts med i marknadsföringssyfte. Den första tryckningen skivor som skickades till butikerna märktes med en sticker på framsidan på vilken det stod ”78:59”, vilket var albumets totala speltid.

Load tjänade som min introduktion till Metallica. Jag var väl aldrig direkt något superfan, men gillade flera av låtarna på skivan.

Bästa spår: 05. King Nothing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s