Crosby, Stills & Nash – Crosby, Stills & Nash (1969)

En vacker dag 1969 promenerade herrarna David Crosby, Stephen Stills och Graham Nash förbi ett övergivet hus i West Hollywood. På husets veranda stod en gammal sliten soffa. De tänkte direkt att ett porträtt av de tre sittandes på soffan vore en perfekt bild för omslaget till debut-LP:n som de just då höll på att jobba med. De kallade in sin kompis – fotografen Henry Diltz – för att knäppa bilden. Bara några dagar senare bestämmer de sig dock för att kalla bandet ”Crosby, Stills & Nash” i stället för ”Nash, Stills & Crosby” (som de från vänster till höger sitter som på bilden). Men när de kommer tillbaka till huset för att ta kortet på nytt visar det sig att huset är rivet och allt som är kvar är en timmerhög.

Inte för att det har någon egentlig betydelse, men historien ovan är anledningen till att trion sitter i fel ordning i förhållande till albumtiteln på omslaget till debutskivan Crosby, Stills & Nash.

Crosby, Stills & Nash debutalbum är den enda relevanta skivan med bandet. Man kan egentligen nöja sig med att lyssna på den, och strunta i deras drygt tio andra. Albumet kom ut i maj 1969 och genererade två hitsinglar; ”Suite: Judy Blue Eyes” och ”Marrakesh Express”. Den första skrev Stephen Stills om sin romans med sångerskan Judy Collins, och den andra inspirerades Graham Nash att skriva efter att han besökt Marocko och åkt tåg mellan Casablanca och Marrakesh.

Jag köpte Crosby, Stills & Nash på cd någon gång kring millennieskiftet. Det är en helt OK folk-skiva tycker jag, även om jag aldrig riktigt fastnade för den. Det gjorde nog inte Iggy Pop heller. 2003 kallade han ”Marrakesh Express” för ”den sämsta låten som någonsin skrivits”.

Bästa spår: 02. Marrakesh Express

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s