Big Star – Number 1 Record (1972)

Bandets namn till trots blev medlemmarna i Big Star aldrig några stora stjärnor. I alla fall inte under bandets fyra år korta livstid. Den mest vedertagna förklaringen till detta är att distributionen och marknadsföringen av deras bästa album Number 1 Record sköttes alldeles för uselt. Stax Records, som Big Star då var signade till, hade ekonomiska bekymmer vid tidpunkten och lyckades inte göra det kritikerrosade Number 1 Record tillgängligt i butikerna. Det innebar förstås att albumet sålde dåligt och snart glömdes bort av både kritiker och skivköpare. I efterhand har dock bandet, och framför allt debuten Number 1 Record, fått kultstatus. Det är inte svårt att förstå varför. Skivan fullkomligt spritter av spelglädje och medryckande låtar varav flera hade kunnat vara hits. En del menar att det är historiens första powerpop-album. Andra går steget längre och kallar det t.o.m. för ”historiens bästa powerpop-album”.

Big Star grundades i Memphis någon gång i början av 70-talet. Sångaren och gitarristen Alex Chilton – som redan på 60-talet hade haft en hit med soul-bandet The Box Tops – anslöt sig då till Chris Bells band Icewater. Snart började de skriva låtar tillsammans och bestämde sig för att döpa om bandet till Big Star, uppkallat efter en matvarubutik som de ofta brukade handla snacks från mellan repningarna.

Bästa spår: 04. Thirteen

En reaktion till “Big Star – Number 1 Record (1972)

  1. Satt och letade upp detta på Spotify, kunde tyvärr inte lyssna mer än en låt men jag skall ta mig an ditt tips senare. Alltid lite spännande med album och låtar runt 1970-72, jag tycker mig se lite av vad som skulle forma 70-talets musikstil(ar).

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s