Suede – Coming Up (1996)

Efter att ha legat i dvala i över tjugo år vaknade plötsligt glamrocken till liv igen. Suedes tredje platta Coming Up är resultatet av en konstnärlig rekonstruktion, kan man säga. Bandets tidigare skivor hade lutat mer åt alternativrock-hållet egentligen. Men efter att originalgitarristen Bernard Butler hoppade av bandet mitt under inspelningarna av Dog Man Star tvingades de kvarvarande medlemmarna att omorientera sig kreativt. I konkurrens med c:a 500 andra sökande fick den blott sjutton år gamla Richard Oakes giget som ny gitarrist i bandet, och tillsammans med sångaren Brett Anderson började han att skriva låtarna till det som skulle komma att bli Coming Up. Det nya Suede som reste sig ur askan var ett band med ett betydligt glättigare sound än det tidigare. Coming Up blev inte älskat av kritikerna på samma sätt som Suedes tidigare plattor, men på det kommersiella planet är skivan bandets överlägset mest framgångsrika och flera av låtarna blev stora hits. För egen del känns nästan dängor som ”Trash” och ”Beautiful Ones” som minnen från en svunnen tonårstid. Coming Up var min favoritskiva när jag var runt tretton-fjorton år gammal. Jag tycker än idag att skivan har sina stunder av pur briljans, men får nog motvilligt erkänna att bortåt hälften av spåren faktiskt är lite åt filler-hållet.

Bästa spår: 10. Saturday Night

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s