Elliott Smith – Either/Or (1997)

Either/Or är mitt favoritalbum med Elliott Smith. Det är väl egentligen också den sista skivan på vilken han fortfarande lyckades fokusera någorlunda, innan depressionerna och drogmissbruket trasade sönder honom fullständigt. Efterföljande plattor innehåller även de generösa inslag av briljans, men Either/Or är lysande rakt igenom.

Either/Or släpptes på indie-bolaget Kill Rock Stars i februari 1997. Albumet höll sig ganska så under radarn på den tiden det begav sig, även om det idag ofta omnämns som ett av 90-talets absolut bästa. Ingen av singlarna blev några hits och albumet i sig tog sig aldrig in på någon försäljningstopplista eller liknande. Men Either/Or gjorde ett så pass starkt intryck hos regissören Gus Van Sant att han sedermera anlitade Smith för att hjälpa till med soundtracket till Van Sants film ”Good Will Hunting”. Smiths bidrag till filmen blev låten ”Miss Misery”, för vilken han fick en Oscarsnominering och blev en lika oväntad som ovillig MTV-stjärna.

Bästa spår: 03. Ballad Of Big Nothing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s