The Beatles – Please Please Me (1963)

Det är svårt att räkna upp många band med en brantare utvecklingskurva än The Beatles. Jag kan på rak arm faktiskt inte komma på något alls. 1963 gjorde Beatles genomsnäll och sockersöt dansbandsmusik. Fyra år senare släppte de Sgt. Pepper och ändrade hela föreställningen av vad popmusik är och vad som kan betraktas som ett konstnärligt verk och inte. I processen hann de även med att göra resan från helylle svärmorsdrömmar till långhåriga och ovårdade hippie-rebeller. Skandalöst.

Jag gillar båda sidorna av The Beatles. Även om debuten Please Please Me inte vilar i samma djup och substans som senare releaser ur bandets katalog är låtarna medryckande och trevliga att lyssna på. Som ett tidsdokument är albumet egentligen oerhört intressant. Det illustrerar ändå de första trevande försöken på låtsnickeri av vad som skulle komma att bli populärmusikhistoriens sannolikt mest kända låtskrivarduo.

Please Please Me blev en stor succé och genererade flera hits. Både titelspåret och ”Love Me Do” hamnade högt på topplistorna. Majoriteten av albumet spelades in live under en och samma dag i februari 1963.

”Love Me Do” var Beatles allra första singel. Låten hade skrivits av Paul McCartney redan 1958-59, när han fortfarande gick i skolan. Lennon kompletterade låten med bryggan mellan verserna.

Bästa spår: 03. Anna (Go To Him)

2 reaktioner till “The Beatles – Please Please Me (1963)

  1. Min barndom och början av tonåren var mitt i Beatles era. Ändå kan jag inte säga att jag kan Beatles, de satte sig aldrig riktigt hos mig. Fick en ny rullbandspelare 1966 då började jag spela in listprogrammen som sändes på radion men jag kan inte säga att det blev många Beatleslåtar på de rullbanden. Mycket annat av topplåtarna de åren blev det men inte Beatles. När jag senare köpte skivspelare och stereo 1972 blev det heller inte någon LP med Beatles. På 80-talet blev det i alla fall – The Beatles ‎1967-1970 (The Blue Album). Men två låtar vet jag att jag gillade på 60-talet det var Come Together och Lady Madonna. Tack för mig och Glad Midsommar!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s