Built To Spill – Built To Spill Plays The Songs Of Daniel Johnston (2020)

Är det något som jag är svag för så är det okonstlade popmelodier levererade med känsla. Built To Spill har alltid varit duktiga på att hitta på sådana själva, så varför de känner att de behöver ta hjälp av Daniel Johnstons låtsamling vet jag inte riktigt. Men det är hur som helst inget snack om att dessa låtar gör sig mycket fint i Built To Spill-tappning. Sen är det väl möjligt att denna hyllningsskiva kanske inte kommer hålla i längden riktigt. Johnstons olyckliga kärlekslåtar är visserligen bra, men de är också ganska lätt-tuggade.

Jag får vara ärlig och erkänna att jag inte kände till Daniel Johnston sedan tidigare. I amerikanska indiekretsar gjorde han sig ett namn under 80-talet med sina charmiga lo-fi-inspelningar. I början på 90-talet fick han en ordentlig karriärskjuts av Kurt Cobain, som stöttade Johnstons musik offentligt. 2019 dog Daniel Johnston i en hjärtattack, bara 58 år gammal. Under hela sitt liv led han av bipolär sjukdom och schizofreni.

2017 gav sig Johnston ut på vad som skulle visa sig vara hans sista turné. På några av konserterna i Pacific Northwest ställde Built To Spill upp som kompband. Built To Spill Plays The Songs Of Daniel Johnston kom till medan bandet repade för att lära sig låtarna inför dessa konserter. Enligt Built To Spills gitarrist och sångare Doug Martsch ville de att skivan skulle låta lite om en demoinspelning. Samma spontanitet liksom. Och det är ungefär vad den gör.

Bästa spår: 02. Tell Me Now

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s