The Flaming Lips – Yoshimi Battles The Pink Robots (2002)

Härom kvällen fick jag plötsligt lust att lyssna på The Flaming Lips igen för första gången på mycket länge. Yoshimi Battles The Pink Robots är ett förbaskat bra album. Utan tvekan är det Flaming Lips bästa, men så har de ju gjort rätt mycket konstigt också. På Yoshimi lyckades de med bedriften att inte bara göra en ripoff på Cat Stevens ”Father And Son” (”The Fight”), utan även att skapa en 2000-talets motsvarighet till Bowies ”Ziggy Stardust” (titelspåret), samt att bjuda på den kanske ledsammaste låten om sommaren som någonsin har skrivits (”It’s Summertime”).

Yoshimi Battles The Pink Robots är inte – även om det låter som om det skulle kunna vara det – ett konceptalbum uppbyggt kring någon särskild historia eller så. I själva verket utgörs albumet av mycket löst sammanflätade teman och idéer, något som frontmannen Wayne Coyne heller inte hymlat med genom åren. Yoshimi var en japansk tjej som bandet råkade känna (hon sjunger faktiskt också på albumet). Vad gäller de rosa robotarna tyckte Wayne Coyne mest att det kunde vara lite fräckt att sjunga om sådana. Den bakomliggande bristen på substans hindrade dock inte Broadway att sätta upp en musikal baserad på skivan. Musikalen ”Yoshimi Battles The Pink Robots” hade sin debut i San Diego 2012.

The Flaming Lips blev stämda av Cat Stevens för öppningsspårets likheter med hans hit ”Father And Son” från 70-talet. Enligt den uppgörelse som gjordes erhåller Cat Stevens numera 75% av royaltyn för ”The Fight”. Flaming Lips frontman Wayne Coyne uttryckte ånger över det hela i efterhand. De hade egentligen redan i studion insett att låten hade vissa likheter med Cat Stevens låt, men helt enkelt låtit det passera. Men som Coyne också sa; ”Cat Stevens kommer ändå inte att tjäna mycket pengar på oss”.

Bästa spår: 03. Yoshimi Battles The Pink Robots, Pt 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s