Led Zeppelin – Led Zeppelin (1969)

Led Zeppelins debutalbum spelades in och mixades på bara 30 timmar. Gitarristen Jimmy Page kommer ihåg detta tydligt eftersom han själv fick betala fakturan för studiotiden. Albumet spelades nämligen in innan Led Zeppelin hade ett färdigt kontrakt med Atlantic Records.

Led Zeppelin skapades ur spillrorna av Jimmy Pages band The Yardbirds. 1968 upplöstes The Yardbirds och Page stod ensam kvar med rättigheterna till bandnamnet. Eftersom The Yardbirds var tvungna att fullfölja några sedan tidigare avtalade konserter i Skandinavien fick Page raskt ge sig ut och rekrytera nya bandmedlemmar. Doldisarna Robert Plant (sång), John Paul Jones (bas) och John Bonham (trummor) anslöt snart till bandet och Led Zeppelin var fött, även om det skulle dröja några månader innan bandet fick sitt slutgiltiga namn.

Jag gillar detta, även om det stundvis blir lite väl mycket jammande över det hela. Ännu bättre skulle Led Zeppelin bli några plattor längre in i karriären, men de låter jäkligt tighta redan här.

Bästa spår: 02. Babe I’m Gonna Leave You

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s