Ryan Adams – Demolition (2002)

Musiken besitter en oöverträffad förmåga att föra en tillbaka i tiden och göra minnen glasklara. En del låtar kan få mig att återuppleva gamla minnen lika tydligt som om de hände igår. Ryan Adams ”Hallelujah” är en sådan låt. När jag hör den sitter jag på en klippa vid stranden på Corsica och blickar ut över havet. Mitt hjärta är krossat och det känns som att det aldrig kommer bli helt igen. ”Tomorrow” är en annan sådan låt. Jag traskar genom ett snöblaskigt Borås på väg till ett jobb som jag vantrivs på och undrar vad det ska bli av med mitt liv. Jag lyssnade mycket på Ryan Adams, och kanske särskilt Demolition, under en period runt mina tidiga tjugo. Det är en svår tid i livet för många, tror jag. Man är liksom fortfarande ung och lovande men med den överhängande känslan av att allt är på väg att rinna en ur händerna. Idag, femton år senare, är det lättare. Nu är man varken ung eller lovande längre, så det behöver man inte bekymra sig över. Det finns liksom ingenting kvar att förlora.

Ryan Adams har alltid varit sanslöst produktiv. Tyvärr har det inneburit att mycket av det som han släppt även kanske har råkat bli lite halvdant. En del av hans plattor hade kanske mått bra av att bearbetas något längre. Demolition släpptes som en samlingsskiva av material från ett par tre album som skivbolaget av okänd anledning inte ville ge ut. Det finns flera riktigt bra låtar på plattan, men Demolition är även mycket spretigt och har några ganska svaga partier. Outgivna akustiska The Suicide Handbook, som några av låtarna kommer ifrån, borde ha släppts i stället. Det är ett förlorat mästerverk.

Bästa spår: 09. Dear Chicago

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s