The Beatles – Help! (1965)

En morgon 1964 vaknade Paul McCartney med en melodi i huvudet som han tyckte var så fantastisk att han inte kan ha kommit på den själv. ”Den måste vara undermedvetet stulen någonstans ifrån”, tänkte han. För att inte glömma av melodin spelade han hur som helst in den och ägnade sedan några månader åt att fråga vänner och bekanta om de kände igen melodin. Då ingen faktiskt verkade göra detta bestämde han sig för att omvandla melodin till en hel låt. McCartney var alldeles till sig över kompositionen och plockade ofta fram den när Beatles repade för att hitta rätt arrangemang. De andra beatlarna tröttnade snart på McCartneys vurmande för sin egen låt. ”Det var som om han trodde att han var Beethoven eller någon”, sa George Harrison. Det tog ett bra tag för McCartney att hitta de rätta orden till låten, som länge fick heta ”Scrambled eggs”, och handla om hur mycket McCartney gillade äggröra. Och även om äggröra visserligen kan vara gott kände han inte att det var det ämnesval han ville adressera. På en resa till Portugal 1965 föll bitarna äntligen på plats, och ”Scrambled Eggs” blev till slut ”Yesterday”. Låten är en av tidernas mest kända och, påstås det, den låt som det har gjorts flest covers på i musikhistorien.

Help! var Beatles femte studioalbum och utgjorde även soundtracket till en tok-usel film med samma namn, i vilken beatlarna spelade huvudrollerna som sig själva. Från filminspelningen tog de inte med sig många minnen mer än att de hade roligt: ”Vi rökte en helvetes massa gräs när vi gjorde den filmen”, erkände Ringo Starr långt senare; ”det var riktigt kul”.

Bästa spår: 13. Yesterday

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s