The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Paul McCartney har flitigt ansträngt sig för att solka ner sitt rykte efter det att Beatles upplöstes 1970. Alla fåniga kärlekslåtar som han släppte med Wings efter Beatles splittring har fått många att betrakta McCartney som personen som red snålskjuts på John Lennons konstnärliga genialitet. Sanningen är dock att det faktiskt var McCartney, snarare än Lennon, som var Beatles konstnärliga ledare.

Det var på en flygning från Kenya till London som Sgt. Pepper-konceptet föddes hos Paul McCartney. De fyra Beatlarna var vid det här laget duktigt trötta på att uppfattas som något slags 60-talets motsvarighet till ett pojkband. De kände att det var hög tid att lägga de trallvänliga hitsen från karriärens barndom bakom sig. Nu ville de skapa konst! Att spela konserter hade de redan upphört med något år tidigare. De betraktade det helt enkelt som poänglöst. John Lennon sa vid något tillfälle att man lika gärna kunde ställa ut fyra vaxdockor på scenen. Ingen kunde ändå höra vad Beatlarna sjöng och spelade över ljudet från publikens extatiska skrik.

Med Sgt. Pepper-konceptet tänkte sig Paul McCartney att Beatles skulle få en chans att inte vara sig själva. De kolonialistiska ärr som han hade bevittnat med egna ögon i Kenya hade inspirerat honom att låta Beatles anta rollen av något slags brittiskt militärband anno Edwardiansk första-världskriget-era. Konceptet kom snart att utvecklas från att bara gälla en låt till att omfatta ett helt album.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band utgör en av populärmusikens allra viktigaste milstolpar. Med albumet vidgade Beatles begreppet av vad som kan anses vara kommersiellt gångbart och satte formulan för hur popmusik låter än idag, över 50 år senare. …Men tänk om Beatles – i stället för att bara ge ut dem som singlar strax innan albumsläppet – hade sparat på låtarna ”Strawberry Fields Forever” och ”Penny Lane” till Sgt. Pepper’s. Då hade töntiga ”When I’m Sixty-Four” kunnat lämnas åt sidan Sgt. Pepper’s hade blivit fullkomligt oslagbart.

Bästa spår: 02. With A Little Help From My Friends

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s