Olle Ljungström – Det Stora Kalaset (1998)

Årets ”Så Mycket Bättre”-lineup är tydligen spikad. Jag har väl inte sådär jättemycket till övers för det där programmet egentligen. De flesta av de deltagande artisterna hade jag inte mycket respekt för innan de ställde upp, och än mindre respekt efter att de hade gjort det. Men undantag finns det ju alltid, förstås. Och Olle Ljungström – som var med under säsongen 2012 – är ett typiskt sådant.

Kents Jocke Berg har en gång kallat Olle Ljungström för ”en av Sveriges extremt få genialiska rockstjärnor”. Jocke Berg blev alldeles till sig när han någon gång under Kents tidiga dagar blev uppringd av Ljungström som bara ville tacka för en Kent-låt som han tyckte var bra. När Olle Ljungström gick bort 2016 blev han brett hyllad. Hans ”Så Mycket Bättre”-deltagande hade gjort honom till en av de där få som både går hem i stugorna och ändå besitter konstärlig kredibilitet.

Det Stora Kalaset är det album som Ljungström själv sa sig vara mest nöjd med. Det vidhöll han fortfarande över tio år efter det att det hade släppts. Han och producenten Heintz Liljedahl valde att spela in albumet i en lite billigare studio för att ”få mer tid för pengarna”. Enligt Ljungström var Det Stora Kalaset den första gången som han och Liljedahl ”verkligen fullföljt saker och inte nöjt oss med nästan”.

”Jag och min far”, som släpptes som tredjesingel från skivan, blev fjorton år senare en jättehit i Magnus Ugglas tappning. Men den är förstås mycket bättre i Ljungströms originalversion.

Bästa spår: 01. Nåt För Dem Som Väntar

En reaktion till “Olle Ljungström – Det Stora Kalaset (1998)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s